Monday, November 1, 2010

Banjir oh Banjir


biasanya kalau dah masuk hujung-hujung tahun ni mesti tak boleh lari dengan berita banjir. banjir ini dah memang sinonim dengan hujung tahun, terutama kat negeri negeri sebelah pantai timur. semalam kat berita tv3 dah keluar pasal banjir yang dah pun melanda negeri terengganu dan kedah. alhamdulillah, negeri kelahiran aku, kelantan masih lagi belum kedengaran berita banjir ini. dengar-dengarnya paras sungai kat kelantan dah pun mencapai tahap berjaga-jaga peringkat jingga. tapi aku tahu, lambat laun kelantan akan ditimpa banjir juga. persoalannya bukan sama ada banjir atau tidak, tapi sama ada lambat atau cepat je.

semua tahu bila banjir dah melanda, banyak perkara akan terbantut. peniaga tak boleh nak bukak kedai, nelayan tak boleh turun ke laut sebab tengkujuh, even orang kerja ofis pun susah nak pergi kerja. jalan tutup la, ofis naik air la, pendak kata, kalau musim banjir ni memang banyak benda yang sangkut.kepada sesiapa yang kawasan rumahnya berisiko ditenggelami air banjir tu, dinasihatkan supaya berjaga-jaga daripada sekarang. at least kalau bersedia awal-awal ini, boleh mengurangkan risiko kerugian harta benda. benda-benda seperti perkakas elektrik dan perabot tu eloklah letak kat tempat-tempat tinggi yang air tak boleh nak cecah. kalau yang ada anak kecil tu, pastikan diorang tak main air banjir, banyak perkara buruk boleh berlaku. risiko lemas tu satu hal, risiko terkena penyakit bawaan air banjir pun kena ambil pusing. penyakit-penyakit seperti taun memang mudah merebak time-time banjir macam ini.tapi kadang-kadang ada jugak malaun yang suka ambik kesempatan time-time banjir ini. orang tengah kalut-kalut pasal banjir, dia pulak pergi mencuri. biasanya malaun-malaun ni akan target rumah-rumah atau kedai-kedai yang ditinggalkan oleh tuannya akibat banjir. apa punya makhluk la. patutnya orang yang kena musibah ini dibantu, bukannya lagi menyusahkan. nasihat kat sesiapa yang terpaksa meninggalkan rumah atau kedai akibat banjir, pastikan ia dikunci betul-betul.

lastly, kepada sesiapa yang terkena musibah banjir, banyak-banyaklah bersabar. ni semua ujian dan dugaan dariNya. hadapilah dengan tabah dan sabar. bila Dia uji kita, maknanya Dia masih sayangkan kita. jadi, banyakkanlah memohon perlindungan dan keselamatan dariNya, insyaAllah kita akan selamat....


2 comments:

shapoji said...

rumoh aku tgoh banjir loni....banjir male2 jer...bilo air pase...pelik gok banjir dumoh aku gitu...

taufik wan said...

banjir air sungai pasang la tu kot~