Saturday, November 6, 2010

Ade Sesiapa Tak Kenal Viagra???



Aku rasa hampir sume yang terbaca entri ni pernah dengar nama Viagra ni kan? Tanyelah sesape pun tak kiralah lelaki atau pompuan (kecuali kanak-kanak), mesti diorang tahu pasal ubat ni dan kegunaannyer. Untuk sesape yang tak tau tu, Viagra ni ialah sejenis ubat yang digunakan untuk merawat erectile dysfunction atau name bahase melayunya mati pucuk. Jadi ubat ni sebenarnya ialah untuk merawat penyakit lelaki (tapi juga memberi faedah kepada perempuan, paham paham jela, haha). Korang tau tak yang ubat ni pada mulanya bukan dibuat untuk merawat mati pucuk tetapi untuk penyakit darah tinggi? Aku rasa ramai yang tak tahu kan? Rasanya ramai yang tahu pasal kegunaannya yang sekarang je ni. So, aku pun terpanggil nak bagi brief information pasal miracle medicine memandangkan aku pun tak lama lagi bakal menjadi ahli farmasi. Ini kiranya macam tanggungjawab aku jugaklah nak bagi information pasal ubat ni kat korang sume.



Viagra a.k.a. the Blue Pill ni dihasilkan oleh sekumpulan ahli kimia farmaseutikal daripada syarikat pengeluar ubat Pfizer. Viagra ni sebenarnya trade name dia je. Name sebenar bahan yang ada dalam pil ni ialah Sildenafil. Macam yang aku cakap tadi, tujuan asal ubat ni dihasilkan ialah untuk merawat panyakit darah tinggi dan jugak masalah jantung. Tapi bila diorang start jalankan percubaan klinikal yang pertama kat pesakit disebuah hospital di Swansea, diorang dapati yang ubat ni ade kesan yang sikit je dalam merawat penyakit jantung. Tapi yang jadi peliknya, pesakit lelaki yang terlibat dalam percubaan klinikal ni kerap datang ke hospital dan mintak ubat ni. Saintis-saintis yang terlibat dalam test ni semua jadi pelik. So, diorang decide nak buat interview kat pesakit lelaki yang kerap mintak ubat ni, nak tau jugak apasal yang diorang ni kemaruk sangat kat ubat ni. Korek punya korek, barulah diorang dapat tahu, ubat ni ada kesan lain yang jauh lagi 'gempak' dari apa yang diorang jangka.

Bila diorang buat kajian balik kat makmal, barulah diorang tahu yang ubat ni boleh bagi kesan kat alat sulit lelaki dengan meningkatkan kadar pengaliran darah ke tempat tu. Kalo aku nak cerita detail pasal camne ubat tu berfungsi dalam badan kang takut korang pening pulak. So, secara ringkasnya aku boleh cakap yang ubat ni boleh membantu lelaki mati pucuk hidupkan balik pucuk dia, haha. Penemuan ubat ni oleh para saintis telah memberikan sinar harapan baru kat lelaki-lelaki yang mati pucuk ni. Disebabkan permintaan yang terlampau tinggi, syarikat pengeluar ubat ni iaitu Pfizer telah mendapat keuntungan melebihi $1 billion dolar antara tahun 1999-2001. Overall boleh dikatakan yang ubat ni merupakan antara miracle medicine yang pernah dihasilkan dalam bidang farmaseutikal.



Sekarang ni hak pengeluaran ubat ni masih lagi dipegang olah syarikat Pfizer, maknanya hanya syarikat ni sahaja yang berhak menghasilkan ubat ni. Patent right ni valid sampai 20 tahun. jadi, dalam tempoh 20 tahun bermula tahun 1998, hanya syarikat ni yang berhak menghasilkan ubat ni. Disebabkan itu jugaklah harga ubat ni kalau korang nak tahu sangat mahal. Sebiji ubat ni dekat kedai farmasi adalah lebih kurang RM 200++. Ingat ye, sebiji, bukan sebotol. Sebab tu syarikat Pfizer ni boleh buat duit banyak. Tapi, ada jugak versi ubat lain yang fungsinya hampir sama dengan Viagra tapi dijual dengan harga yang lebih murah seperti Cialis dan Levitra.




1 comment:

Nancy Poh said...

viagra!!! memda ni tuk yg ada eractile dysfunction..btul la tu..ada gak yg sngaja ambil mende ni..utk lelaki shaja