Monday, January 18, 2010

Nasib PalestinMasa tengah makan malam dekat Puncak Alam Corner, berita kat TV3 ada menyiarkan satu laporan berita berkaitan isu Palestin. Tiba-tiba pulak fikiran ni melayang-melayang teringatkan negara islam itu yang tengah bergolak sejak 60 tahun dulu dan sampai sekarang pun masih terus diselubungi dengan perang yang tak berkesudahan. Negara islam yang di dalamnya terdapat Masjid Al-Aqsa, masjid ketiga paling suci itu berterus-terusan dirobek oleh pendatang Yahudi. Penduduk asal Palestin yang kebanyakannya terdiri dari bangsa Arab Muslim dan Kristian terus dinafikan hak mereka oleh Yahudi.

Ketika kita kat Malaysia yang aman damai ni tengah syok makan makanan yang lazat dan best-best, cubalah sejenak fikirkan tentang nasib rakyat Palestin. Mereka kat sana nak dapatkan sebuku roti pun bukan main susah lagi, itupun kalau dapat. Cuba kalau benda macam tu terjadi kat Malaysia nie, mungkinkah kita punyai kekuatan yang sama macam rakyat Palestin?

Masjid Al-Aqsa yang suci itupun tengah diancam oleh Yahudi dengan terowong yang digali kat bawah masjid itu. Stuktur masjid tu dilaporkan tengah mengalami kerosakan yang teruk, berkemungkinan boleh runtuh. Tapi syukur ALLAH masih lagi melindungi masjid suci itu. tapi kebanyakan umat Islam sekarang seolah-olah tak nak ambil peduli pun pasal perkara nie. Mungkin mereka rasa isu ni tak beri apa-apa makna pada mereka, itu pun kalau mereka tahu pasal isu ni. Tapi rasanya ramai lagi orang islam yang tak tahu apa-apa pun pasal benda ni, itu lagila teruk.

Kita sebagai orang Islam kebanyakan, walaupun kita tak mampu nak tolong apa-apa baik dari segi kewangan mahupun tenaga, tapi kita bertanggungjawab untuk ambil tahu pasal perkara nie. Sekurang-kurangnya panjatlah doa kepada ALLAH supaya Palestin dan rakyatnya sentiasa dilindungi. Doa tu senjata orang Islam yang paling ampuh. Marilah kita sama-sama berdoa supaya negara Palestin dan Masjid Al-Aqsa dapat dibebaskan dari cengkaman Yahudi sebagaimana ALLAH membebaskan Masjid Al-Aqsa dari tangan tentera salib satu ketika dahulu.

~TAUFIK WAN~
2 SAFAR 1431

No comments: